Expo Enzo Mari

La Mela

Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli

Vanaf 11 februari presenteert C-mine de tentoonstelling 'Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli'. Gewijd aan het werk en de ideeën van de beroemde Italiaanse ontwerper, kunstenaar en theoreticus Enzo Mari (1932 – 2020) brengt de expo nooit eerder vertoonde projecten, modellen, tekeningen, films en posters uit het ‘Enzo Mari Archive’.

 

Over de expo

De tentoonstelling 'Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli', gepresenteerd in Triennale Milano van 17 oktober  2020 tot 12 september 2021, bestaat uit een historisch gedeelte, gecureerd door Francesca Giacomelli. Bestaande uit een heruitgave van het laatste tentoonstellingsproject met Mari's werk tussen 1952 en 2012, dat in 2008-2009 door de kunstenaar zelf werd samengesteld voor GAM (Galleria Civica d'Arte Moderna e Contemporanea) in Turijn. Een globaal project dat curatorschap, tentoonstellingsontwerp en een catalogus omvat. Het werd opgebouwd als een chronologisch overzicht van zijn volledige oeuvre als ontwerper, kunstenaar, intellectueel en utopische theoreticus en criticus, zonder een onderscheid te maken tussen verschillende disciplines, media of soorten onderzoek.

Het historische luik wordt aangevuld met een reeks bijdragen van hedendaagse, internationale kunstenaars en ontwerpers die werden uitgenodigd om Mari te eren met nieuwe installaties: Kasper Bosmans, OpenStructures, Adrian Paci, Mimmo Jodice, Dozie Kanu, Barbara Stauffacher Solomon, Dominique Gonzalez-Foerster, Tacita Dean, Nanda Vigo en Virgil Abloh. Daarbovenop bevat de expo een reeks documenten en video-interviews uit het archief van curator Hans Ulrich Obrist, met als doel Mari's kritische en radicale kijk op design te belichten. 

La Pera-Enzo Mari

Praktisch info

Je kan de expo bezoeken vanaf 11 februari tot en met 29 mei 2023

Dinsdag t.e.m. zondag: 10u-18u (ticketbalie en shop open tot 17u)

Maandag gesloten

Basisprijs €15

Gratis met museumpas

Bestel jouw tickets hier

© C-mine - Installation views - Enzo Mari - photo Selma Gurbuz
Bezoek de expo

Gewijd aan het werk en de ideeën van de beroemde Italiaanse ontwerper, kunstenaar en theoreticus Enzo Mari (1932 – 2020) brengt de expo nooit eerder vertoonde projecten, modellen, tekeningen, films en posters uit het ‘Enzo Mari Archive’ samen.

© C-mine - Installation views - Enzo Mari - photo: Selma Gurbuz
Boek een rondleiding

Interesse in deze tentoonstelling met extra duiding door een enthousiaste gids? Voor deze tentoonstelling bieden we ook gegidste rondleidingen voor groepen aan.

© C-mine – Enzo Mari Curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli – photo by Selma Gurbuz (50).jpg © C-mine – Enzo Mari Curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli – photo by Selma Gurbuz (50).jpg
Enzo Mari Wonderkamer

Neem binnenkort een kijkje in de kleurrijke wonderkamer en ontdek het werk en het leven van Enzo Mari op een unieke manier. Educatieve ruimte is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar.

LABO ENZOo - Piet Stockmans
Expo LABO ENZOo
Designerscollectief HET LABO brengt een eerbetoon aan Enzo Mari. Het resultaat daarvan kan je bewonderen in de expo ‘LABO ENZOo’ in de Vennestraat.
Enzo Mari Hackathon, ontwerp door Henri Vanhaerents (c) Saverio Sammartion
Enzo Mari Hackathon

Workshopreeks die jonge makers uitnodigt om hun eigen meubeltoepassing te maken, geïnspireerd op Enzo Mari´s 'Autoprogettazione' (1974). Het resultaat wordt getoond in een vitrine-expo in het Werkhuis.

Design is dead (c) Hadewijch Bosmans
Expo Design is dead

Tien jonge ontwerpers van de opleiding Productdesign (LUCA School of Arts) stellen de controversiële uitspraak van Enzo Mari in vraag aan de hand van vernieuwende ontwerpen.

© C-mine – Enzo Mari Curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli – photo by Selma Gurbuz (6).jpg
De context van Enzo Mari

Annelies Thoelen geeft voor het Davidsfonds een inleiding tot het naoorlogse design van de jaren ’50 en ’60 en schetst de context waarin we het werk van Enzo Mari moeten kaderen.

Arrosticini
Italiaanse hotspots in Genk

Honger of goesting na een bezoek aan de expo? De rijkdom aan Italiaanse hotspots in Genk krijgen we wellicht niet op één kaart, maar we zetten je graag al een eind op weg.

Piet stockmans ©stad Genk Piet stockmans ©stad Genk
Studio Pieter Stockmans
Achteraan de site vind je Studio Pieter Stockmans in het vroegere Magazijngebouw. Hier kan je o.a. de expo's van Paul Sockachi en Maggy Francis ontdekken.