Erfgoedruimtes

Erfgoedruimtes

Van mijnsite tot creatieve hotspot: C-mine houdt de geschiedenis levend!

Dat C-mine geschiedenis ademt, zie en voel je overal. Duik mee in de geschiedenis van de mijn van Winterslag en beleef de herbestemming tot C-mine.

Alle beschermde monumenten op de mijnsite kregen een nieuwe functie. Zo heeft porseleinkunstenaar Pieter Stockmans van het magazijngebouw zijn atelier- en woonruimte gemaakt. De voormalige paardenstallen doen dienst als bedrijfsruimte en in de oude mijnburelen is C-mine Crib gevestigd, de incubator voor jonge, creatieve ondernemers. In de voormalige bad- en lampenzaalwaar mijnwerkers aan het begin van hun shift hun lamp en nummer oppikten alvorens ze ondergronds doken, bevindt zich nu een cinemacomplex, enkele bedrijven en horeca.

In het Energiegebouw, de voormalige compressorenzaal en ventilatorengebouwen, vind je vandaag o.m. het bezoekersonthaal, een cultuur-en designcentrum en horeca terug. De oude machinezalen werden gerestaureerd en 2 nieuwe theaterzalen werden op ingenieuze wijze toegevoegd aan de bestaande gebouwen. Het interieur van de oorspronkelijke machinezalen bleef maximaal behouden en werd zorgvuldig hersteld. De Barenzaal, de voormalige elektriciteitscentrale van de mijn, doet dienst als ruimte voor bedrijfsfeesten.

Op het C-mine plein zie je nog de ruïne van de ophaalgebouwen terug. Beide imposante schachtbokken bleven bewaard en zorgen voor een grote zichtbaarheid van de site in de omgeving.

In 2013 werd C-mine bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs.

Ontdek in onderstaande video het rijke verleden van de oude mijnsite van Winterslag op beeld. Bekijk je het liever op groot scherm? Kom dan langs op C-mine, waar deze erfgoedfilm getoond wordt in het Energiegebouw.

Wil je voor je bezoek graag al meer info over de verschillende gebouwen? Lees het hieronder.

Energiegebouw ©stad Genk Energiegebouw ©stad Genk
Energiegebouw
C-mine crib ©stad Genk C-mine crib ©stad Genk
Bureelgebouw
Lampisterie ©stad Genk Lampisterie ©stad Genk
Bad- en lampenzaal
Erfgoed Magazijngebouw ©Stad Genk Erfgoed Magazijngebouw ©Stad Genk
Magazijngebouw
Paardenstallen ©stad Genk Paardenstallen ©stad Genk
Paardenstallen
Schachttorens ©stad Genk Schachttorens ©stad Genk
Schachtbokken
Terril Winterslag ©stad Genk Terril Winterslag ©stad Genk
Terril Winterslag