films voor scholen

film voor scholen

Kom met je klas(sen) naar de film.
We hebben enkele films per leeftijd uit het aanbod voor jullie uitgelicht.


Bekijk hier het volledige programma van JEF.


Als je met minimum 50 leerlingen bent, kan je op 28 november 2024, 6 maart of 6 mei 2025 naar één van onderstaande films komen. 
De prijs per leerling is dan € 6,40. Een begeleidende leerkracht per klas mag de film gratis bijwonen.


Wil je een film aanvragen? stuur een mailtje naar schoolprogrammatie@genk.be en
geef hier het aantal personen, de film naar keuze en al een eventuele voorkeur datum door.

 

Films voor kleuters

film JEF - kijk smakelijk - compilatie

Kijk smakelijk! - compilatie

Voor de 2de en 3de kleuterklas
Verschillende regisseurs
2024
Deze vijf smakelijke verhaaltjes over etende dieren zijn grappig, speels en soms absurd. Stuk voor stuk bezorgen ze kleuters een glimlach op hun gezicht én een knorrende maag. Leer je klas meer over voeding, of gebruik de filmpjes als aanleiding om samen cupcakes te bakken of soep te maken.
Is je klas klaar om mee te smullen? Een kleine kikker ontdekt wat dieren allemaal eten en een kuikentje bakt muffins. Een pauw wil van zijn buikpijn af en een beer slikt per ongeluk een vlieg in. En dan zijn we nog niet eens op reis geweest naar het land van Mevrouw Boterham.

 

rosa_de_kleine_bloemenfee

Rosa de kleine bloemenfee

Voor 2de en 3de kleuterklas en 1ste leerjaar
Karla Nor Holmbäck
2023
Fantasierijke en fleurige animatiefilm die jonge leerlingen toont hoe goede vrienden elkaar uitdagen en het beste in elkaar naar boven brengen.
Bloemenfee Rosa woont in een prachtige natuurwereld vol fantastische wezens. Maar Rosa is onzeker en bang. Het liefst zou ze voor altijd in haar rozenstruik blijven, al is ze daar erg eenzaam… Op een dag ontmoet Rosa de avontuurlijke vlinder Silke. Ondanks hun verschillende karakters worden ze meteen goede vrienden. Wanneer een gemene Steentrol Silke ontvoert, moet Rosa haar angsten wel overwinnen! Ze vertrekt op een gevaarlijke reis om Silke te redden.

 

de_familie_muis_filmstill_2.jpg

De familie Muis - compilatie

Voor de 2de en 3de kleuterklas en het 1ste leerjaar
Verschillende regisseurs
2023
Deze zachtaardige compilatie vol mooie kleuren toont jonge kijkertjes hoe iedereen van elkaar verschilt. Samen met de dieren uit het bos leren ze wat het betekent om een thuis te vinden. Van de makers van het mooie ‘Yuku en de Himalayabloem’. De familie Muis wordt voorafgegaan door twee kortfilms.
In het bos wonen vogels, eekhoorns en muizen. Allemaal anders, allemaal uniek, maar ook allemaal samen. Deze gevoelige, poëtische en lichtvoetige verhalen tonen hoe dat gaat, samenleven in de natuur. Daar kunnen wij als mensen misschien nog iets van leren?
 

Films voor lager onderwijs

sirocco_en_het_koninkrijk_van_de_wind_filmstill_4.png
Sirocco en het koninkrijk van de wind

Voor de 1ste tot het 4de leerjaar
Benoït Chieux 
2023
Schitterende animatiefilm met echo’s van Spirited Away en Alice in Wonderland. Het meeslepende verhaal over twee dappere zusjes benadert op een betoverende en filosofische manier thema’s als familie, rouw en opgroeien.
De twee onbevreesde zusjes Juliette en Carmen belanden per ongeluk in de fantasiewereld uit hun lievelingsboek. Daar veranderen ze in katten en worden ze van elkaar gescheiden. Met de hulp van zangeres Selma proberen ze hun weg te vinden. Zullen ze Sirocco ontmoeten? Is deze tovenaar even angstaanjagend als in het boek? En vooral: zullen ze ooit weer thuis geraken?

 

robotbroer_filmstill_1_0.jpg
Robotbroer

Voor het 4de tem het 6de leerjaar
Frederik Meldal Norgaard
2022
Hoopvolle sciencefictionfilm met een vrolijk en herkenbaar verhaal. Vol interessante vragen over de gevaren en voordelen van technologie, maar ook over groepsdruk en tienerproblemen.
De 12-jarige Alberte vindt het leven op school maar stom. Haar oude robot Robbi brengt haar voortdurend in verlegenheid. Met het perfecte verjaardagscadeau – de nieuwste superrobot – lijkt alles te veranderen. Robot Konrad gedraagt zich als een mens en ziet er perfect uit. Plots wordt Alberte megapopulair.

 

dancing_queen_filmstill_3.jpg
Dancing queen
Voor het 4de tem het 6de leerjaar
Aurora Gossé
2023
Een geweldige crowdpleaser over verliefd worden, trouw blijven aan jezelf en dansen, dansen, dansen!
Mina wil zo graag bij de coole kids horen op school. En ze wil zéker indruk maken op de populaire hiphopdanser E.D. Win. Met de hulp van haar eigenwijze oma daagt Mina zichzelf uit om mee te doen aan een danswedstrijd. Van repetities tot auditie en spetterend slotnummer leert Mina van zichzelf te houden.

 

ket_doc_buitenbeentjes_filmstill_7.jpg

Ket & Doc : 'Ronde 3', 'Grip', 'Wij jongens' en 'Buitenbeentjes'

Voor het 4de tem het 6de leerjaar
Verschillende regisseurs
2024

Laat je leerlingen kennismaken met de nieuwe jeugddocumentaires gemaakt door Vlaamse filmmakers. Dit jaar Ronde 3, waar je kennismaakt met Dana die twee grote passies combineert, namelijk boksen en bakken. Of ga mee op klimkamp met de Oekraïense tiener Emilia. In Wij, jongens staat de vader-zoon relatie centraal, terwijl Buitenbeentjes ons leert trots te zijn op wie we zijn. 

 

neneh_superstar_filmstill_1.jpg
Neneh superstar
Voor de 3de graad basis en 1ste graad secundair
Ramzi Ben Sliman
2023

Hoeveel meisjes dromen er niet van om ballerina te worden? Maar dat is niet voor iedereen weggelegd, zelfs al hebben ze tonnen talent. Deze hedendaagse ‘Billy Elliot’ over de optimistische en explosieve Neneh, is een ontroerende aanleiding om het met je leerlingen te hebben over institutioneel racisme, klassenverschillen, talenten en pesten.
De twaalfjarige Neneh is gemaakt om te dansen. Haar droom komt uit wanneer ze wordt toegelaten tot de prestigieuze Parijse Balletschool. Maar daar valt plots op hoe ze verschilt van de andere danseressen – van haar achtergrond tot haar uiterlijk. Ze moet vechten om geaccepteerd te worden.

Films voor secundair onderwijs

beraber_filmstill_5.jpg
Beraber
voor het 1ste tem het 3de jaar secundair
Mete Gümürhan
2023
 
Samen met een charismatisch hoofdpersonage verkennen je leerlingen de verschillen tussen arm en rijk, het belang van vriendschap en zelfexpressie, en wat je allemaal doet om ‘erbij te horen’.
Zeki is veertien en verhuist met zijn vader van Rotterdam naar een luxueuze wijk in Istanbul. Maar Zeki verveelt zich binnen de muren van zijn villa. Als freerunner ontdekt hij de stad en raakt hij bevriend met jongeren uit armere buurten. Om bij hen te horen, begint hij met zakkenrollen en probeert hij zijn bevoorrechte leven verborgen te houden.

 

the_mind_game_filmstill_1_0.jpeg

The mind game

voor het 3de tem het 6de jaar secundair
Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort, Els van Driel
2023
De persoonlijke reis van de Afghaanse Sajid vormt de basis van deze intieme documentaire. Zijn uitdagende reisroute is uitgewerkt als een roadmovie en geeft een ongelooflijk sterk beeld van wat het betekent om een jonge vluchteling te zijn. Door de mix van smartphonebeelden en interviews zal deze documentaire je leerlingen ongetwijfeld ontroeren en engageren.
Ze noemen het ‘de game’, de levensgevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Voor Sajid Khan Nasiri begon de game nadat de Taliban zijn vader vermoordde. Via Iran, Turkije en Oost-Europa komt de veertienjarige steeds dichter bij zijn eindbestemming. Hij documenteert zijn reis met zijn telefoon en brengt verslag uit aan filmmakers Eefje Blankevoort en Els van Driel. Eenmaal in België hoopt hij een toekomst uit te bouwen, maar krijgt hij te maken met wantrouw en slecht nieuws van het thuisfront.

 

jeugdfilm.be - how-blow-pipeline

How to blow up a pipeline

Voor het 3de tem het 6de jaar secundair onderwijs
Daniel Goldhaber
2023
Deze uiterst actuele ecothriller is vermomd als een spannende actiefilm. Door die toegankelijke stijl zet deze boekverfilming jongeren aan tot nadenken over de klimaatverandering, ecologie en het verschil tussen zelfbescherming en terrorisme.
Wanneer een extreme hittegolf haar moeder het leven kost, kiest klimaatactiviste Xochitl voor radicale acties. Ze is ontgoocheld over de weinige veranderingen die haar strijd tegen de klimaatcrisis teweegbrengt, en samen met een groep gelijkgestemden gaat ze op een gewaagde missie: een oliepijpleiding in Texas opblazen.

 

sisterhood_filmstill_1_web.jpg

Sisterhood

Nora El Hourch
2023
In haar bewogen debuutfilm toont regisseur Nora El Hourch de Parijse buitenwijken als een dynamische plek vol energieke jongeren. Ze behandelt subtiel maar doeltreffend culturele verschillen en de mogelijke gevaren van sociale media. De uiteenlopende keuzes van de meisjes vormen een boeiend startpunt voor debat in de klas. Een prachtig eerbetoon aan vriendschappen die meningsverschillen overstijgen.
Drie vriendinnen krijgen te maken met publieke verontwaardiging wanneer ze op sociale media een video verspreiden waarin ze de identiteit van een aanvaller onthullen.

 

holly_filmstill_2.jpg

Holly

Fien Troch
2023
Deze mysterieuze vijfde langspeelfilm van de eigenzinnige Belgische filmmaker Fien Troch is een rijk drama, vol relevante thema’s voor de tweede en derde graad – van geloof en pesten tot armoede, rouw en verdriet. Maar ondanks het paranormale thema, dat je leerlingen geboeid zal houden, is het ook een treffend en mooi portret van een meisje dat op zoek is naar zichzelf.
De vijftienjarige Holly vermoedt dat ze speciale, helende krachten heeft. Een lerares raakt geïntrigeerd en raadt haar aan om vrijwilligerswerk te doen bij mensen die rouwen om de slachtoffers van een dodelijke schoolbrand. Overal waar ze komt, schenkt Holly hoop en rust aan wie het nodig heeft. Maar dan beginnen mensen steeds meer te eisen van Holly en haar speciale gave.

 

le_paradis_filmstill_1.jpeg

Le Paradis

van het 3de tem het 6de jaar secundair onderwijs
Zeno Graton
2022
Een Belgische debuutfilm die de eentonigheid van het gevangenisleven toont, maar ook alle manieren waarop de jongens zich ‘vrij’ kunnen voelen: door fotografie, muziek en tatoeages. Dankzij de herkenbare emoties en het liefdesverhaal daag je jouw leerlingen uit om mee na te denken over zelfexpressie, genegenheid en wát vrijheid precies is.
Voor de zeventienjarige Joe zit zijn tijd in de gesloten jeugdinstelling er bijna op. Samen met zijn maatschappelijk werker bereidt hij zich voor op het proces van reïntegratie in de samenleving. Dan wordt hij aangetrokken door William, een nieuwe gevangene die in de aangrenzende cel verblijft.