
Balkrishna Doshi - Architecture for the People
Van 2 juli t.e.m. 6 november 2022 toont C-mine de architectuurtentoonstelling 'Balkrishna Doshi: Architecture for the People' over het werk en de praktijk van de vooraanstaande architect uit India. De expo is een project van het Vitra Design Museum en de Wüstenrot Foundation in samenwerking met de Vastushilpa Foundation.
Over de expo
De tentoonstelling opende in 2019 de deuren bij Vitra Design Museum, als de eerste internationale retrospectieve over Balkrishna Doshi (°1927, India). De gerenommeerde architect en stedenbouwkundige is een van de weinige pioniers van de moderne architectuur in zijn thuisland en de eerste Indiase architect die gehonoreerd werd als laureaat van de prestigieuze 'Pritzker Prize', een award die wordt aanschouwd als de Nobelprijs van de architectuur. Zo had hij een nauwe band met andere invloedrijke architecten zoals Le Corbusier en Christopher Alexander.
Gedurende zijn 60-jarige carrière realiseerde Doshi tal van uitlopende projecten waarbij hij de principes van de moderne architectuur wist te adapteren naar lokale culturen, tradities, materialen en de natuur. De tentoonstelling presenteert verschillende significante projecten die gerealiseerd werden tussen 1958 en 2014; gaande van grootschalige stadsontwikkelingsprojecten over academische campussen tot culturele organisatie en private residenties en interieurs. Het gaat om gebouwen met een pionierende status in de moderne architectuur zoals het 'Indian Institute of Management' (1977-92), Doshi's architectuurstudio 'Sangath' (1980) en het bekende betaalbare woningproject 'Aranya' (1989).
De tentoonstelling toont een aanzienlijke hoeveelheid aan originele werken zoals tekeningen, maquettes en kunstwerken uit Doshi's archief en studio, maar evenzeer fotografisch en filmmateriaal en enkele grootschalige installaties.

Praktisch
- 2 juli t.e.m. 6 november 2022
- Dinsdag - zondag van 10u - 18u
- C-mine energiegebouw
De ticketverkoop start op 4 mei 2022 via onze website
De tentoonstelling is een project van het Vitra Design Museum en de Wüstenrot Foundation in samenwerking met de Vastushilpa Foundation.
Curator / scenograaf: Khushnu Hoof