Curator Pick: Gianmarco Cellini

Gianmarco Cellini - curator op C-mine

Curator Pick

In gesprek met Gianmarco Cellini

Gianmarco Cellini is één van de nieuwe curatoren op C-mine. Hij zal zich focussen op muziek en dat is geen onlogische keuze, hij maakt namelijk al enkele jaren faam als producer en dj.

“Klopt, ik tour momenteel de wereld rond als dj onder de naam ‘Cellini’, voornamelijk onder het genre techno en house. Zo sta ik op festivals en in clubs in Europa, maar bijvoorbeeld ook in Latijns-Amerika; dat werkt enorm inspirerend, ondanks de drukke agenda probeer ik wel steeds de lokale cultuur in me op te nemen. Zo neem je van overal iets mee naar huis."

Programmatie dicht bij Genk

“Het is ook de lokroep van mijn roots die me terug naar hier heeft gebracht. Ik ben bij het programmeren vertrokken van performances die heel dicht bij de site en stad staan vb. Michel Bisceglia, de Genkse pianist, componist en producer die met zijn Trio in onze grote zaal passeert. Daarnaast heb ik oog voor vaste waarden en publiekslievelingen binnen het genre muziek:zo kan jazz hier niet ontbreken. Daarna ga ik de uithoeken opzoeken en verbreden. Zo staat Sarah Green (van Portland, red.) hier voor het eerst met haar solo-project; melancholische indie-pop die vertrekt van een erg persoonlijk verhaal. Ze treedt op binnen de concertreeks ‘Sotto Terra’, een nieuw C-mine project waar ik graag mee uitpak. Elke act heeft een link met de ondergrond, in de meest brede context van het woord."

Engagement voor C-mine

"Er is hier zo veel in beweging. De site heeft – letterlijk – sterke fundamenten, maar het heeft ook een solide basis gebouwd in de artistieke wereld. Dat geeft vertrouwen om te experimenteren; hier kan je het vaste publiek verrassen met ‘trials’, die wellicht op andere plekken te onzeker zouden zijn om te programmeren. En
natuurlijk heb ik een sterke emotionele band met de site, als kleinzoon van een mijnwerker; ik zocht een link tussen muziek-cultuur-erfgoed en die heb ik in C-mine gevonden."

"Mijn engagement stopt niet aan de grenzen van de site, maar sijpelt sterk door in de wijken van Genk. De connectie tussen ons huis en de mensen en projecten in de buurt, daar hecht ik belang aan. Niettegenstaande de uitdaging die daarin verscholen ligt. Het gaat niet enkel om presentatiekansen aanbieden aan (jonge) mensen, maar hen werkelijk onderdompelen in een toekomstproject. Dat vergt tijd. Ik probeer nu al om zo veel mogelijk op zoek te gaan naar lokale links: de Genkse rapper en producer ‘Chaz’ is host van Sotto Terra. Zo verliezen we mekaar niet uit het oog én tonen we dat C-mine een open huis, waar iedereen welkom is.”