Curator Pick: Laurens Mariën

Curator Laurens Mariën

Curator Pick

In gesprek met Laurens Mariën

Muziek, theater, performance of beeldende kunst, nieuwe curator Laurens combineert ze het liefst allemaal. Hij haalt de dingen graag uit hun context en blijft ver weg van ‘hokjes’.

“Ik heb een heel brede interesse en ben voornamelijk actief in de muziek-, theater- en beeldende kunstwereld. Als muzikant speelde ik bij Soldier’s Heart en  tegenwoordig maak ik voornamelijk muziek voor theater. Daarnaast bedenk ik graag concepten. Aan het KASK in Gent heb ik autonome vormgeving gestudeerd en tijdens die opleiding focuste ik me al op het organiseren en cureren van evenementen. Ik stelde me de vraag of cureren ook een medium kan zijn van artistieke uiting. Niet door klassieke tentoonstellingen maar door het werk van kunstenaars te tonen op een andere manier of binnen een andere context die mensen gewend zijn. Mijn afstudeerproject is daar een mooi voorbeeld van, toen ik een tentoonstelling op een schaatsbaan georganiseerd heb. 25 kunstenaars werden uitgenodigd om hun werk te presenteren op een schaatsbaan en bezoekers konden daar tussen schaatsen. Dat gaf een enorm boeiende dynamiek tussen kunstenaars en bezoekers. Zowel de kunstenaars als het publiek uitdagen, verrassen maar ook verbinden wil ik graag bij C-mine proberen! De site maar ook de stad ligt vol met mogelijkheden die ik graag wil verkennen.

MOLD

“In samenwerking met B-Classic werken we nu aan een nieuw concept: ‘MOLD sessions’. Tijdens een MOLD session worden muzikanten met verscheidene muzikale achtergronden voor één dag samengebracht. We laten hen experimenteren op C-mine zoals in de veilige cocon van het repetitiehok. ’s Avonds zetten we de deuren open voor het publiek en kan je als bezoeker van die unieke samenwerking genieten. Het zal dan ook meteen de eerste en de laatste keer zijn dat je die artiesten  samen aan het werk ziet. Verrassing en vuurwerk verzekerd, maar er is ook ruimte voor falen en experiment."

Naar de essentie

“Vorig jaar heb ik samen met VONK atelier ook Performa mee gecureerd. Het was de eerste keer dat het performancefestival op C-mine doorging en het was voor mij ook de eerste kennismaking met de volledige site. Ik was compleet onder de indruk van het gebouw en ik ben onlangs ook teruggekomen om in C-mine expeditie af te dalen. De geschiedenis die – letterlijk – hier onder schuilgaat is indrukwekkend. Als nieuwe curator vind ik het heel belangrijk om me daar van bewust te zijn."