Curator Pick: Sarah Rombouts

Curator Sarah Rombouts

Curator Pick

In gesprek met Sarah Rombouts

Sarah Rombouts is een generalist, elke kunstvorm intrigeert haar. Als kersverse curator op C-mine gaat ze in gesprek met makers en zoekt ze naar verbindingen tussen de verschillende disciplines.

“Op mijn 18e heb ik ‘het licht’ gezien. Ik wou de kunstwereld in en koos voor de studie Kunstwetenschappen aan Ugent. Berlijn werd mijn Erasmus-bestemming, waar ik vijf jaar bleef plakken. Een stad met een eindeloze energie en aantrekking. Berlijn was op dat moment dé hotspot voor kunstenaars, maar niemand wist hoe en vooral waar te beginnen. Samen met enkele vrienden hebben we een organisatie uit de grond gestampt om Vlaamse en Nederlandse kunstenaars wegwijs te maken en hen een plek te bieden in het Berlijnse culturele veld. Een boeiende ervaring, want je haalt zo veel uit het contact met kunstenaars. Zelf heb ik absoluut geen creatiedrang maar ik hou ervan om vanuit en met verschillende kunstvormen een connectie te zoeken. Wat past er bij elkaar? Niets geeft meer voldoening dan samen
met een maker een programma op te bouwen en dat te presenteren aan een publiek.”

Dansvoorstelling met humor

“Voor het komend seizoen is SIMPLE van Ayelen Parolin echt een aanrader. Ik heb de voorstelling ondertussen al twee keer gezien maar ga zeker nog een derde keer. Het is een humoristisch stuk, wat eerder uitzonderlijk is voor een dansvoorstelling. Dans als kunstvorm komt soms wat abstract over, maar Ayelen slaagt er in om het
op zo’n laagdrempelige manier te brengen. De voorstelling is écht ‘simpel’, er werd zo weinig mogelijk materiaal gebruikt en de dansers spelen personages die verwijzen naar ‘het kind’ of ‘de simpele’. Het visuele speelt ook een belangrijke rol in de voorstelling, dat zal je zien aan de kledij van de dansers en de achtergrond.”

3600

“Mijn eerste kennismaking met het culturele veld in Vlaanderen was toevallig in Genk. Met ‘De Dagen’ werkten we aan een tentoonstelling in de bibliotheek. Nu is de cirkel rond! Het programma van C-mine heeft me in het verleden al vaak verrast, ik kijk er naar uit om het nu zelf mee te kunnen schrijven.”