Het nieuwstedelijk

Het nieuwstedelijk- Soldaat van Aken

Het nieuwstedelijk

Soldaat Van Aken, de vijand lacht zich dood

CLUB - C-mine Energiegebouw
Basisprijs 
€20

'Soldaat Van Aken, de vijand lacht zich dood!' is een uitspraak van een legerofficier ten aanzien van de dienstplichtige vader van Adriaan Van Aken, na alweer een jammerlijk mislukte schietoefening of dril.

Geen al te best soldaat dus, maar Lode Van Aken (1943-2021) wordt in de vroege jaren '70 wel één van de eerste huismannen van ons land. Daardoor groeien Adriaan en zijn zus de facto op met twee moederfiguren.

Om het verhaal van zijn vader te vertellen interviewde Adriaan zijn moeder, zijn zus, zijn vrouw, een paar nichtjes, de enige zus van zijn vader en vier van diens broers.

Op basis daarvan maakte hij een achtdelige podcast, een persoonlijk verhaal over een kleurrijke familie waarin 'en passant' hete hangijzers als feminisme, gender en rollenpatronen worden aangeraakt, zonder daarbij afbreuk te doen aan de schier onvatbare persoonlijkheid van de soldaat.

De voorstelling Soldaat Van Aken vormt het tedere voorgeborchte van de podcast. Een intieme podiumervaring voor een klein publiek die even theatraal als auditief is, en waarin Adriaan weliswaar is te horen, maar de scène voor het overige aan zijn 13-jarige dochter Maria-Julia laat, de enige kleindochter van de soldaat.

De podcast wordt een waardige opvolger voor Afscheid van een auto (2021, ***** De Volkskrant, selectie Prix Europa), de voorstelling borduurt dan weer verder op een aantal inzichten die Adriaan opdeed tijdens het maken van Surfer Rosa Begijntje (2022).

 Abonnement: supporter

 

Credits

research, interviews, montage – Adriaan Van Aken

opname, sound design, dramaturgie – Lucas Derycke

muziek & bruitages – Joris Caluwaerts

dramaturgie – Els Theunis

vorm – Sara Bomans

geluid – Tom Buys

coaching – Johan Petit

stage - Anouk Kellner

coproductie - MartHA!tentatief

Met de stemmen van Rik, Nest, Godelieve, Roger en Francis Van Aken, tal van  aangetrouwden en extra vrouwelijk perspectief namens Leentje, Veerle en Tamara Van Aken, Kristien Van Ingelgem, Trees Van Gerwen en Hannelore Marynen.

Plan je bezoek

Als je een ticket koopt, ga je akkoord met de algemene voorwaarden voor de ticketverkoop.

Algemene voorwaarden ticketverkoop

C-mine cares

C-mine is een open huis voor iedereen. Heb je een vraag of opmerking, of wil je iets melden? Dat kan via c-minecares@genk.be.

SAFE.R SPACE

 

Tarieven
Basisprijs
€20
- 26 jaar
€10
C-mine pas met unieke code
€17
AMWD Genk (enkel op vertoon van leerlingenkaart aan de inkom)
€7
OKO sectorpas
€17
VT (Verhoogde tegemoetkoming)
€6
European Disability Card
€17
Begeleiderspas
€0
Medewerker
€0