We Buildt This

We Buildt This

We Buildt This

Van 26 tot 28 januari verwelkomt C-mine ‘We Buildt This’, een nomadisch kunstenfestival rond arbeidsmigratie en haar (onzichtbare) bijdrage aan de samenleving.

 

De combitickets voor vrijdag, zaterdag en zondag zijn uitverkocht, maar je kan nog steeds tickets kopen voor aparte voorstellingen.

Verwacht je aan een verrassende waaier van theater, expo, film, muziek, debat en workshops. Van binnenuit bieden kunstenaars uit Genk en daarbuiten een andere blik op het heden en verleden van migratie en (onzichtbare) arbeid.

Veel handen hebben veel werk verzet, vaak weinig zichtbaar. Dagelijks begeven we ons in een wereld die werd gebouwd en overeind wordt gehouden door ontelbare uren onzichtbare arbeid. Dat zijn duizenden handen die de rekken vullen of de straten proper houden, maar dat heel vaak doen in de schaduw, zonder waardering of erkenning, voor een veel te laag of zelfs zonder inkomen. We Buildt This’ wordt een eerbetoon aan al die mensen die onzichtbaar mee de stad en de samenleving bouwen en gebouwd hebben. Het wil hun bijdrage voor het voetlicht brengen. We herinneren en vieren. We tonen wat te lang verborgen bleef.

Dit seizoen passeert het festival ook nog in Gent, Oostende, Antwerpen en Brussel. Net als in Genk vertrekt We Buildt This ook daar vanuit de verhalen en de geschiedenis van de eigen stad. 
 

C-mine (erfgoed)
Let's Buildt This

We openen op feestelijke wijze met een avond van en voor de Limburgse arbeidersmigranten en haar kinderen, waar verschillende mensen (artistiek) getuigen over hun eigen onzichtbaar gemaakte bijdrage aan de samenleving. In combinatie met de opening van de tentoonstelling 'Steenkool & The Gang' belooft het een onvergetelijke avond van camaraderie en herinnering te worden.

Steenkool & The Gang (c) Gökhan Kizilbuğa
Expo 'Steenkool and the Gang'

Een groepstentoonstelling van verschillende kunstenaars uit Genk en omstreken die een verbinding hebben met arbeidsmigratie. Over het zoeken naar manieren om het via kunst te hebben over het bestaan in een realiteit waarin je structureel aan de kant wordt geschoven, gepolariseerd, geviseerd, gerationaliseerd en uitgebuit.

Es kamen Menschen an (c) Gökhan Kizilbuğa
Gökhan Kizilbuğa - Es kamen Menschen an

In deze installatie/performance tracht Gökhan Kizilbuğa aan de hand van archiefmateriaal het verhaal van de arbeidsmigratie te vertellen, met name over het menselijke leed in een vreemd land en de tragedie van migratie, de arbeiders en de familie.

Emine Cerkinaj staat in een straatje, achter haar zien we een veld en bomen. Ze houdt een tapijt voor haar vast.
Emine Cerkinaj - Workshop creatief met textiel

Via deze workshop wil Emine Cerkinaj de vluchtelingencrisis en het gebrek aan slaapplekken in België aankaarten. Samen met een groep kinderen plaatst ze beddenmateriaal zodanig dat deze onleefbaar en 'onslaapbaar' worden.

Microfoon in spotlight, zwarte achtergrond
Farida - Workshop Spoken Word: women only

Farida won in 2022 de Limburgse voorrondes van het CBK poetry slam. Ze geeft een spoken word workshop specifiek voor wie zich als vrouw identificeert.

We're Building This
Artistes d’Espoir, Andrea Abbracciante, Apostoli Tsanaktsidis e.a. - We're building this

Makers(collectieven) zoals Artistes d’Espoir en Hahahana Zaouad delen een work in progress. We krijgen de kans om de eerste zaadjes en spruiten van een kunstwerk te zien en zo deel te mogen uitmaken van het maakproces.

Rachif El Kaoui zit zijwaarts op stoel en kijkt recht in camera. Hij draagt een volledig wit pak. In de achtergrond zijn we een cellist zitten.
Rashif El Kaoui en Ahmet Polat - Bastaard

Rashif El Kaoui reconstrueert samen met Ahmet Polat de route van zijn vader, die vanuit Marokko naar België reisde en stierf in Zuid-Frankrijk. Een terugkeer naar een vader die hij amper heeft gekend.

Ayby Cetin - Broodnodig
We Buildt This on film

Er is haast geen betere manier om verhalen en stemmen zichtbaar en voelbaar te maken dan in de cinema. Met drie kortfilms van Limburgse makelij (Jorn Plucieniczak, Çağri Yilmaz, Ayby Cetin) krijgen we een levendig en even kleurrijk als rauw beeld van de realiteit van arbeidsmigratie.

Lucinda Ra / Simon Allemeersch - Rabot 4-358
Lucinda Ra / Simon Allemeersch - Rabot 4-358

Voor de sociale woonblokken van de Rabotwijk in Gent werden afgebroken, vestigde Simon Allemeersch zijn atelier twee jaar lang in één van de appartementen. Daar werd een geheugen van ‘de blokken’ gesticht en kon een nieuw verhaal tussen de bewoners en de buitenwereld ontstaan.

Sarah Vanhee - Mémé (c) Bea Borgers
Sarah Vanhee - Mémé (GEANNULEERD)

Sarah Vanhee brengt een meertalig werk over de relatie tot voorouders, (geboorte)grond en het vrouwenlichaam. Met in de hoofdrol de geest haar grootmoeders die hun leven schonken aan ‘arbeid’ in zijn twee betekenissen: kinderen baren en opvoeden en werken in huis en op het land.

Schoenen op podium
By any beats necessary

Als slotakkoord van het festival brengen een tiental heel verschillende artiesten elk hun creatieve kijk op de soms onzichtbare meerwaarde van (arbeids)migratie aan onze samenleving. Wil je zelf ook een bijdrage leveren? Reageer dan op de open call en claim je plek.

We Buildt This

Van vrijdag 26 t.e.m. zondag 28 januari 2024

Pay what you want = je kiest zelf hoeveel je precies voor een voorstelling betaalt

 

De combitickets voor vrijdag, zaterdag en zondag zijn uitverkocht, maar je kan nog steeds tickets kopen voor aparte voorstellingen.

Timetable